dilluns, 26 de setembre del 2011

La "mocadorà" de Sant Donís

   La "mocadorà" del 9 d'octubre, festa de Sant Donis, és un antic costum de la ciutat de València, que consisteix en regalar a la persona estimada(mare, enamorada, filla...) un mocador ple de dolços de massapà amb la forma d'elements propis de la pirotècnia(piulets i tronadors) i de fruites i hortalisses.

   Segons la tradició, quan el rei Jaume I el Conqueridor va entrar a València, el 9 d'octubre de 1238, després de la seua conquesta als musulmans, les dones d'aquests van oferir a la  esposa del rei, la reina Na Violant d'Hongria, les fruites i verdures de l'horta valenciana en plats de ceràmica embolicats dins de mocadors de seda.

   El 9 d'octubre, que coincidia amb la festa de Sant Donís, patró dels forners i pastissers, va començar a ser commemorada a partir de l'any 1333, com a data de la fundació de l'antic regne de València. Durant els segles XV al XVIII, la commemoració de l'entrada de Jaume I a la ciutat de Valéncia consistia en el llançament de molts coets, sobretot piulets i tronadors.

   Amb l'arribada del rei Felip V el Borbó, després de la desfeta d'Almansa, la qual va significar per als valencians la pèrdua dels seus drets per "justo derecho de conquista", per haver recolzat l'Arxiduc Carles d'Aústria com pretendent a la corona d'Espanya front a les pretensions del borbó, que fou el guanyador, s'aboliren tots els furs valencians i amb ells les festes del 9 d'octubre, així com altres costums valencians, sense oblidar la qüestió de la nostra llengua que ja venia patint una important decadència.

   Però el Gremi dels Mestres Sucrers de la Ciutat i Regne de València, molt astutament, va idear la forma de poder seguir celebrant la festa en honor de Sant Donís i va crear la "mocadorà", uns dolços que imitaven la forma dels piulets i tronadors i de les fruites i hortalisses, festa que ha perdurat fins els nostres dies.

   La gent ha volgut veure en la "mocadorà" certa reminiscència d'un culte a la fertilitat amb les dues peces de massapà, la piuleta i el tronador, entenent que són una representació dels òrgans sexuals masculins i femenins, i les fruitetes el resultat de la unió carnal.

   Siga com siga, en els darrers anys aquest costum de la "mocadorà" ha guanyat popularitat, sobretot a la ciutat de València i a les poblacions veïnes de l'àrea metropolitana. Per aquesta vella tradició, molts valencians i valencianes considerem el 9 d'octubre com el dia dels enamorats. Les dones conserven inclús tots els mocadors que la seua parella els regala cada any com a prova de que el seua amor i la seua estima perduren.

   La "mocadorà" de Sant Donís pensem, en definitiva, que és una forma molt bonica i simpàtica que tenim els valencians de demostrar la nostra estima i amor a les persones que volem i estimem, sobretot a la nostra parella, ademés de fer-nos recordar també un poc l'origen del nostre poble, el poble valencià, en una data tan significativa per a nosaltres com és el Nou d'Octubre.

                                                                       -o-o-o-o-o-

   NOTA.- El present resum està tret bàsicament de l'estudi fet per MANEL CARRERA ESCUDÉ.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'administrador no es fa responsable dels continguts dels comentaris que s'escriguen en aquest blog pels usuaris.