Cavanilles va realitzar estudis de humanitats, teologia i filosofia i, als 36 anys, li va entrar l'afició per la botànica.
Durant la primavera de 1791, rep l'encàrrec del govern del rei d'Espanya Carles IV d'examinar i estudiar els vegetals que naixen en tota la nació, obra que va finalitzar l'any 1795.
Pel que fa a les terres valencianes, els seus treballs es recullen en l'obra "Observaciones sobre Historia Natural, Geografía, Agricultura, Población y Frutos del Reyno de Valencia".
I és, precisament, en aquesta obra on Cavanilles fa una descripció breu però molt interessant d'Algar, narrant que els seus veïns, tan sols 60 als principis del segle XVIII, passen en poc de temps a 130, tots llauradors, a excepció d'algunes famílies pobres dedicades a fer carbó, el qual portaven a Llíria, al Camp del Túria. Segons Cavanilles, ademés del secá, prou extens, Algar té 900 fanecades de regadiu, quasi totes regades amb l'aigua de la Font de la Llorença, que naix al pla d'Arguines, en el aleshores terme de Torres-Torres. Cavanilles considera que l'augment de població que s'ha donat en pocs anys al nostre poble és degut a la fertilitat del sòl i a les bones collites, per això pensa el botànic que o ell s'ha equivocat en els seus càlculs o els llauradors d'Algar són molt intel·ligents i no li han donat les dades de les collites amb exactitud. Cavanilles diu que no pot entendre com, tenint en compte l'extensió de les terres de regadiu, la suma de tots els productes, segons els llauradors d'Algar, només siga de "250 cahices de trigo y otros tantos de maíz, 400 arrobas de aceite, 70 cántaros de vino y 300 libras de seda". A Cavanilles li resulta impossible admetre que, en un any normal, les 900 fanecades d'horta només donen "500 cahices entre maíz y trigo".
Com diu Cavanilles, nosaltres també pensem que els llauradors d'Algar d'aquella època foren molt intel.ligents i molt astuts. Segurament, tots podem endevinar els motius.
-o-o-o-o-o-
Bibliografia consultada:
"Cavanilles, el botánico de la Ilustración", de Manuel Portolés i Sanz.
"Les observacions de Cavanilles dos-cents anys després", editat per BANCAIXA.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
L'administrador no es fa responsable dels continguts dels comentaris que s'escriguen en aquest blog pels usuaris.