dijous, 22 de març del 2012

L'encontre del matí de Pasqua

   En el blog del dia 13 de març actual, i com deiem que s'acosta la Setmana Santa i la Pasqua, vaig voler fer una xicoteta referència a una festa o celebració que, ignore perquè, ja no es fa: la "salpassa" del dimecres sant.

   Com estem ja més a prop de la Pasqua, vulguera fer també referència a una celebració que es fa al món catòlic, sobretot a Espanya (en breu, també comentaré allò relatiu als ous i la mona de Pasqua). És costum que els catòlics celebren el matí del diumenge de Pasqua de Resurrecció una processó anomenada l'encontre, amb la qual s'escenifica la trobada o encontre que, segons la tradició cristiana, tingué lloc entre Jesús ressuscitat i Maria, la seua mare.
   La processó de l'encontre consisteix, generalment, amb més o menys variants, en que un grup de persones, quasi exclusivament dones, acompanyen la imatge de la Verge per a trobar-se en un lloc determinat amb la imatge de Crist, acompanyada normalment només pels homes.

   Com he dit, aquesta processó té lloc a molts llocs d'Espanya. De la informació que he aconseguit, cal mencionar alguns dels llocs on es celebra i les seues particularitats.
   Al poble de Sepúlveda, a la provincia de Segòvia, una vegada finalitzat l'encontre entre Crist i la Verge (la "Virgen de las Alegrías"), se li lleva a aquesta el vel que la cobreix i, a partir d'aquest moment, la imatge de Jesús balla, ja que els seus portadors la fan pujar i baixar rítmicament, flexionant els genolls, donant la sensación de que realment balla.

   A la ciutat de Burgos, aquesta processó rep el nom de "Procesión del anuncio pascual". L'encontre entre Jesús i Maria sembla que té lloc a la Plaça Major, on es canta l'aleluia de Haendel i es balla una dansa.

   A Conca, es troben Jesús i la Verge (la "Virgen del Amparo"), enmig del soroll de traques i vols de coloms.

   Al poble de Montuiri (Mallorca), la imatge de Jesús es portada des de l'església fins el carrer Major, on la Mare de Déu, que es troba dins d'una casa (Can Sories), eix al carrer i, quan ambdós es troben, la banda de música interpreta una tonada i, tot seguit, la imatge de la Verge fa tres botets en senyal d'alegria.

   A Sarral, a la comarca tarraconina de la Conca de Barberà, les dones porten la imatge de la Mare de Déu i els homes porten el Sant Crist. Es troben a la Plaça del Padreny, on es canten cançons religioses tradicionals.

   Al poble de Catí, a la comarca de l'Alt Maestrat, la imatge de la Mare de Déu de l'Avellà, portada pels xicots (abans la portaven els quintos), eix, acompanyada per les fadrines, de l'església fins a la Plaça de Baix. El Santíssim, acompanyat pel capellà i la resta de la gent, va per un altre recorregut, per la Plaça de Dalt, fins arribar a la Plaça de Baix, on es produirà l'encontre.

   A Xaló, poble de la comarca de la Marina Alta, a les 8 del matí eix la Verge portada per les dones, les quals porten mocador blanc al coll. La Verge porta el rostre cobert per un vel negre. Durant el camí la gent canta unes cançonetes, es tira confeti dels balcons i es solten globus que anuncien la resurrecció.

   A Torrent, a la comarca de l'Horta, la processó de l'encontre compta amb la participació d'un personatge peculiar, la "Reina", la qual representa la Virreina de València, Germana de Foix, segona esposa de Ferran el Catòlic, rei d'Aragó i que fou espòs d'Isabel  de Castella.

   A Tavernes de Valldigna, a la comarca de La Safor, el diumenge de Pasqua pel matí, després de la missa, els assistents es divideixen en dos comitives que segueixen direccions oposades, acompanyant uns al Crist i uns altres a la Mare de Déu. En un punt determinat simulen que es troben. És tradició portar pètals de flors, sobretot de taronger, en cistelles i cabassets, que la gent, al moment de l'encontre, llança a les imatges.

   A Alfarrasí, a la Vall d'Albaida, es celebra la festa coneguda com "Angelet de la corda". La Mare de Déu Dolorosa i Jesús es troben a la Plaça Major i una xiqueta, vestida d'àngel, ben subjectada, es desplaça per un cable lligat d'una part a un altra de la plaça i li lleva el vel negre que cobreix a la Verge, anunciant així que Crist ha ressuscitat. La banda de música toca i es dispara una traca.

   Als pobles del Camp de Morvedre era costum fer la processó de l'encontre a les 6 o a les 7 del matí, cosa que ara ja no es fa.

   A Estivella, des de l'any 1996, sembla que l'encontre es celebra a la una de la matinada, després de la Missa de Resurrecció.

   A Algar, al nostre poble, es continua celebrant l'encontre del matí de Pasqua, encara que més tard que fa uns quants anys que també es feia, segons recordem encara algunes persones, al voltant de les vuit hores o inclús més prompte.
   Quatre xiquets porten la imatge del Nen Jesús de Praga(1) (açò és una cosa un poc xocant perqué, en tot cas, la Verge es troba amb Jesús ressuscitat que sembla que tenia 33 anys, però siga quin siga el motiu cal respectar aquesta tradició; tal vegada siga degut a què no es compta amb una altra imatge de Jesús més adequada per a l'acte), acompanyat pel capellà i només pels homes, i es dirigeix pel carrer de València i carrer de Ramón i Cajal fins el Raval.
   Per altra banda, la imatge de la Mare de Déu de la Mercé, amb el rostre cobert per un vel negre, portada per quatre xicots, i acompanyada exclusivament per les dones, es dirigeix també al Raval però per la Plaça de Castelló i carrers adjacents.
   Abans de trobar-se mare i fill. una dona del poble li lleva el vel a la Verge i, tot seguit, té lloc l'encontre. La Verge fa tres reverències, tres cortesies, cap endavant i tres més cap endarrere. En acabar les cortesies, la banda de música, l'Agrupació Músic-Cultural d'Algar, interpreta la Marxa Reial i es dispara una traca. Les campanes de l'església no paren de repicar.
   L'Ajuntament invita tots els anys als veïns per a què adornen els balcons dels carrers per on passa la processó. El carrer on es fa l'encontre està adornat per arcs amb palmes i enramat de murta.
   En tornar la processó a l'esgléssia es celebra la Missa solemne de Pasqua, cantada pel Cor Ntra. Sra. de la Mercé. Al migdia té lloc un concurs de "davantals de Pasqua", al qual participen les penyes i quadrilles de dones, tant les més joves com les més majors. I la festa de Pasqua continua.

-o-o-o-o-o-

(1) El Nen Jesús de Praga és una estàtua, possiblement esculpida a Espanya durant el segle XVI, la qual es troba a l'església de Santa Maria de la Victòria, del barri de Malá Strama, a la ciutat de Praga, i que fou donada a les carmelites descalces que regentaben aquesta església, en commemoració de la victòria al 1620 de Ferran VI d'Habsburg front els protestants, a les afores de la ciutat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'administrador no es fa responsable dels continguts dels comentaris que s'escriguen en aquest blog pels usuaris.