dijous, 7 de novembre del 2013

Qué ens passa, qué ens passa als valencians ?

   Com tots sabem, el territori valencià (Comunitat Valenciana, Regne de València o País Valencià, que de les tres maneres es pot dir segons el Preàmbul de l'Estatut d'Autonomia, al menys en l'argot no oficial ) sembla que era fins fa només unes dècades un lloc privilegiat dins d'Europa i dins de l'Estat espanyol, ja que contavem, i encara comptem en alguns aspectes, amb un clima benigne, amb unes relatives bones comunicacions (port marítim, autopistes, aeroports- el de València i Alacant-) encara que la comunicació per ferrocarril amb Europa no és encara hui la que necessitem, amb una bona agricultura, amb un teixit industrial respectable, amb un turisme important, etc., circumstàncies totes elles que presagiaven un futur molt bo per als valencians.

   Fa ja uns anys, el expresident de la Generalitat Valenciana, Eduardo Zaplana, ( per cert, sap algú on es troba este personatge ? ), ens deia que calia crear la marca " Comunidad Valenciana ", ja que la nostra comunitat tenia unes excel.lències molt importants i que calia potenciar-la cap a l'exterior i per a la resta d'Espanya i pel món.

   Com ens diu el periodista Salvador Faus, va haber un temps en el que el País Valencià era conegut en el món com una terra de prosperitat que intentava atraure inversions després de l'estela de grans esdeveniments com la " Fórmula 1 "o la " Copa del América de Vela ". Fa tant sols deu anys era un territori emergent associat a la imatge que irradiava la Ciutat de les Arts, de l'arquitecte Calatrava.

   Però què ha passat des d'aleshores ? Com diu Javier Pérez de la Cruz, el malgastament i la corrupció han marcat la gestió pública de la Comunitat Valenciana, fins el punt de buidar les arques públiques i provocar els impagats a molts proveïdors, en una evolució semblant a la de Grècia.

   No volem ser pesats i reiteratius pero una vegada més hem de recordar els casos de corrupció i malgastament, així com la mala gestió, al nostre país des de que ens governa el Partit Popular. Com sabem que algú dirà que som partidistas els recordem que quan hem tingut que criticar, per exemple, la política de Zapatero, sobretot en l'aspecte econòmic, o la del PSOE, també ho havem fet, però és que allò ocorregut a la Comunitat Valenciana amb el Partit Popular és molt greu.

   Així, podem citar EMARSA, la 32 Copa del América, el cas Fabra, Brugal, Iñaki Urdangarín, la trama Gürtel, Terra Mítica, la Ciudad de la Luz, la Fórmula 1, la desaparició d'entitats com Bancaixa, la CAM i el Banc de València, el cas Blasco, la Ciutat de les Arts i de les Ciències, l'Aeroport de Castelló, la bombolla immobiliària, amb casos com la Patacona o el Nou Mestalla, tot això amb molt membres del Partit Popular imputats, i que, a més del malgastament, ha significat en molts casos un autèntic robatori de centenars de milions d'euros, de diners públics, de diners del valencians en definitiva. Es pot arribar a un despropòsit major ?.

   D'aquella marca  " Comunidad Valenciana ", pràcticament no queda res.

   Com diu el periodista Salvador Faus, la imatge que hui preval a l'exterior és la d'una comunitat autònoma que ajuntava tradició i modernitat però que està esqueixada, a la qual s'associa amb l'atur, la corrupció i el malgastament. És, en paraules del catedràtic d'Història i Institucions Econòmiques de la Universitat de València, Jordi Papafox, el resultat de dècades de capritxos, polítiques absurdes i d'una concepció patrimonial de l'administració pública, posada al servei d'amics polítics i espirituals.

   Allò pitjor és l'anàlisi que fan també els mitjans de comunicació internacionals. Com ens diu el mateix periodista, des de la televisió britància, fins a Al Jazeera, passant per la japonesa NAK, l'alemanya SAT-1, la francesa France -2 o la danesa DR.DK, així com ràdios o periòdics de prestigi internacional com l'alemany Frankfurter Allgemeine Zeitung o el nordamericà The New York Times, posen el focus a València com el paradigma de l'enfonament econòmic espanyol. Una reputació negativa  del govern valencià del Partir Popular, que ara lidera Alberto Fabra, per les seues polítiques.

   Com ens narra R.C. Monfort, s'ha aconseguit que el nom de la Comunitat Valenciana estiga en el món, no per les promocions efectuades sinó pels casos de corrupció o malgastament, trobant-se actualment en fallida total, endeutats els valencians fins les celles, oferint els serveis públics amb una mala qualitat (educació, ajuda als dependents, sanitat, etc.). I tot el nostre teixit industrial per terra, amb el volum d'atur més alt d'Espanya.

   I si els valencians no teníem prou amb tot açò ara ens faltava el tancament de Canal 9, RTVV.

   Pensem que cal fer un poc d'història d'allò que ha ocorregut en Canal 9 des de la seua creació.

   RTVV, va nàixer en 1989 com un mitjà públic, amb la finalitat d'augmentar la pluralitat informativa al nostre país i fomentar l'ús del valencià, llengua cooficial de la Comunitat Valenciana. Aleshores contava al voltant de 600 treballadors. En 1991 tenia una plantilla de 687 treballadors i l'audiència de Canal 9 superava el 21 %.

   Després del triomf del Partit Popular en les eleccions autonòmiques del 28 de maig de 1995, Eduardo Zaplana va convertir Canal 9 en un instrument de propaganda personal. Com ens diuen Héctor Illueca, Inspector de Treball i de la Seguretat Social, i Adoración Guzmán, Doctora en Dret i Professora de Dret del Treball i de la Seguretat Social, la qualitat de la RTVV s'ha degradat fins a límits inconcebibles. No sols ha estat des del temps de Zaplana, i ha continuat igal fins l'actualitat, un mitjà totalment manipulat al servei del Partit Popular sinó que ha estat famosa pels programes "basura", con " Tómbola" o " el jui per les xiquetes d'Alcàsser ". Tots els valencians recordem amb vergonya la cobertura informativa de l'accident del metro ocorregut el 3 de juliol de 2006, que no va alterar la programació d'una cadena bolcada amb la visita del Papa a València. Com diuen els citats, la audiència es va allunyar majoritàriament d'una línia editorial plena d'una informació amordassada i d'una "parrilla" plena de " tele basura ".

   Les pèrdues de RTVV es van multiplicar ( sols entre 2008 i 2011 les pèrdues van ser de 812 milions d'euros ) i la corrupcioó impregnava la vida pública valenciana i, en particular, d'este mitjà de comunicació, la qual, en 2006, va abonar 7,4 milions d'euros a empreses de la trama Gürtel amb motiu de la visita del Papa, la qual cosa va donar lloc a la imputació d'alguns directirus de RTVV. No podem oblidar açí citar els actes contra els drets dels treballadors, les amenaces i fins i tot l'acossament sexual a treballadores per part d'un alt directiu.

   Així les coses al govern valencià no se li ocorre una altra cosa que presentar un ERO (expedient de regulació d'ocupació ) per a procedir a acomiadar uns 1.600 treballadors de la plantilla de RTVV, però la cosa es complica més ja que la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha dictat sentència declarant nul l'ERO, determinant el dret de reincorporació dels treballadors afectats als seus llocs de treball.

   Com motius de la nulitat de l'ERO la sentència fa menció, entre altres, de la possible vulneració dels drers fonamentals dels treballadors per l'alteració del llistat d'afectats, amb un tracte discriminatori, apreciant irregularitats importants durant la tramitació de l'expedient que vulnerarien el principi d'igualdat previst en l'article 14 de la Constitució española, la qual comporta la nul.litat.

   En este punt cal dir que "Garrigues Abogados", bufet que assessorava jurídicament a la Generalitat Valenciana, es va oposar a les modificacions que el govern de Fabra va introduir a l'ERO i li va advertir del
" riesgo elevado " de que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana anul.lara l'expedient, cosa que el govern valencià va voler ignorar.

   El vicepresident del govern valencià, José Císcar, ha afirmat que readmetre els 1.600 tereballadors de RTVV, en compliment de la sentència que anul.la l'ERO, costaria 228 milions d'euros, amb els quals es poden construir 57 col.legis i 60 centres de salut. En la mateixa línia de demagògia s'ha pronunciat el president de la Generalitat Alberto Fabra, al mateix temps que ha dit  que es va a procedir al tancament de RTVV i que la seua decisió és " innegociable". Molts valencians, davant d'este manifestacions, li preguntem al senyor Fabra quans col.legis i centres de salut s'hagueren pogut construir en la Comunitat Valenciana amb tots els diners que s'han robat i malgastat durant els anys de govern del Partit Popular en la nostra comunitat.

   I així estan les coses ara. Respecte de les reaccions front a la decisió del tancament de RTVV, la societat valenciana, d'una forma quasi unànime, ha fet i està fent patent el seu rebuig a eixe tancament,  des dels partits polítics progresistes, sindicats i associacions empresarils, Univeristat, Ajuntaments, associacions cíviques i culturals, el món rural, etc., i la ciutadania en general. Cal remarcar i destacar l'actitud dels treballadors de RTVV , els quals estan fent possible que continue el foncionament de Canal 9. No sabem quina serà la seua capacitat de resistència i quan podrà durar esta situació.

   Tot i això no podem deixar de fer menció d'alguns mitjans de comunicació de Madrid favorables a la decisió del govern valencià de tancament de RTVV. En l'editorial del diari El Mundo diu que es tracta de una " decisión valiente tras una pésima gestión de canal 9 ".  L'editorial del diari ABC, amb el títol de
" Canal 9, el fin de un anacronismo insostenible " , finalitza així : " Es un Gobierno del PP el que da el primer paso adelante y desmantela una estructura no solo anacrónica y lesiva para la iniciativa provada, sino incompatible con cualquier medida responsable de ajuste y austeridad. Por dramático que resulte para sus trabajadores, el definitivo cierre de Canal 9 es hoy el mejor servicio público que la Generalitat podía dar a la slociedad valenciana ".  Davant d'estes afirmacions caldria dir que ignorem si els director de El Mundo  y de ABC saben que al País Valencià, Regne de València o Comunitat Valenciana, com més els agrade, tenim un idioma propi, el valencià, i que la RTVV era, i esperem que continue sent, encara que volguerem que millor que com ha segut fin ara( ens cal una televisió autènticament en valencià i gens manipulada), l'unic mitjà de comunicació en la nostra llengua que arribava fins a tots els racons de la nostra comunitat. Els valencians necessitem la nostra televisió per conèixer millor el nostre país, la nostra història, la nostra cultura, les nostres tradicions, per a promocionar els nostres productes industrials, agrícoles, el turisme, etc. coses de les quals no es parlen o molt poc els mitjans de comunicació estatals. I tenen la poca vergonya els directors dels dos diaris citats de dir que el tancament de RTVV és el millor servei que es podia donar a la societat valenciana.

   Davant la degradació de l'actual situació  que es viu a la Comunitat Valenciana en tants aspectes de la vida econòmica, social, política, cultural, etc. ( el tancament de RTVV és la gota que ha omplit el got ), els valencians no podem estar com si no passara res. Ha arribat l'hora de reaccionar, de que tots plegats, partits polítics, organitzacions sindicals i empresarials, la Univeristat, les associacons cíviques i culturals, els mitjans de comunicació, els moviments socials, els ajuntaments, el món rural i el món urbà, els cituadans en general, diguem PROU!.No ens val allò de que els valencians tenim allò que es mereixem. No, els valencians no es mereixem el que està pssant. No hem d'estar quiets i permanèixer passius. Hem de lluitar tots d'una manera pacífica i amb les armes legals per eixir d'esta situació. Hem de recuperar l'optimisme i l'esperança si volem no perdre la nostra identitat i ser un poble on impere el treball, l'honestitat, la justícia, la llibertat , el benestar i el progrés.


                                                      .-.-.-.-.-.


  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'administrador no es fa responsable dels continguts dels comentaris que s'escriguen en aquest blog pels usuaris.