dimarts, 13 de desembre del 2011

El nom del nostre poble al llarg del temps.

   Per als que hem nascut o vivim a Algar i per a tots aquells que ens coneixen, la denominació "Algar" en referir-se al nostre poble ens resulta familiar i pensem que sempre ha segut així, però les coses no han segut sempre així al llarg de la nostra xicoteta història.
   Fins ara, està admés per tots que el nom original del poble es Algar i que fou creat o fundat per pobladors musulmans. Després de la seua conquesta per Jaume I el Conqueridor, al segle XIII, y de la seua donació testamentària per Ramon Morelló a l'Orde de la Mercé, sembla que el poble era conegut com "Algar dels Frares", i així ho recull alguna enciclopèdia. Açò, en part, és lògic, ja que els frares mercedaris foren, com tots també sabem, els seus senyors i administradors fins la desamortització de Mendizábal al segle XIX. De totes les maneres, fins ara no hem trobat cap documentació que acredite que aquest nom històric d'Algar dels Frares fora utilitzat oficialment. Agraïriem amb molt de gust qualsevol aportació que ens donara més informació al respecte.
   El nom de "Algar de Palancia" és relativament recent. Açò si que es pot constatar documentalment.
   Al diari Levante de 3 de desembre de 2011, el periodista Baltsar Bueno fa referència a la disposició legal del rei d'Espanya Alfons XIII, per la qual es modifica el nom de 573 municipis espanyols, entre ells el de 27 pobles valencians i que afecta també al nostre poble.
   Efectivament, hem pogut comprovar i llegir el Real Decret de 27 de juny de 1916, publicat al número 184 del diari oficial La Gaceta de Madrid del dia 2 de juliol següent. El decret està signat per Alfons XIII i pel President del Consell de Ministres d´aleshores, Alvaro Figueroa (Conde de Romanones).
   És a partir de l'entrada en vigor d'aquest decret quan el nostre poble passa a denominar-se "Algar de Palancia". Aquest fet es pot comprovar fácilment amb la lectura, per exemple, dels llibres de registre de naixements, matrimonis o defuncions, que es troben al Jutjat de Pau d'Algar, on es veurà que fou utilitzat el nom d'Algar fins l'entrada en vigor del decret esmentat, a partir de la qual comença a utilitzarse oficilament el nom de "Algar de Palancia".
   Els motius pels quals el Govern d'Espanya procedeix a aquest canvi de denominació d'alguns municipis, entre ells com hem vist el del nostre poble, es contenen en l'Explicació o Preàmbul del decret:


   " ... que desaparezca la extraordinaria y lamentable confusión originada por el hecho de existir, entre los 9266 Ayuntamientos que constituyen la Nación, más de 1020 con idéntico nombre y éstos sin calificativo ni aditamento alguno que los distinga".

   Segons el text del Real Decret, es va deixar intacte el nom de les poblacions de major categoria administrativa, canviant el nom d'aquelles entitats de població on el nombre de veïns fora menor que el dels seus homònims, procurant que el calificatiu que s'asignara no fora arbitrari, sinó aquell que la tradició o els afectes de cada localitat venien consagrant, i tenint també presents els antecedents històrics, circumstàncies especials del terreny, etc., i una especial predilecció per les paraules que expressaren el nom de corrent d'aigua, de la muntanya, etc. Seguramnet, la proximitat al riu Palància sigué un motiu essencial per a decidir pel Govern espanyol la nova denominació del poble.
   La decisió de canvi de nom del nostre poble i de molts altres més arreu de l'Estat, com hem vist, tingué en compte l'estudi fet per la "Real Sociedad Geográfica Española" i els informes favorables de la "Dirección General de Correos y Telégrafos", del "Insituto Geográfico y Estadístico", del  "Registro Civil", del "Registro de la Propiedad y del Notariado" i de les Diputacions Provincials respectives.
   Ara la normativa ha canviat. Actualment, el canvi de denominació de municipis a la Comunitat Valenciana es regeix per la Llei 8/2010, de 23 de juny, de la Generalitat, de Règim Local de la Comunitat Valenciana, l'article 21 de la qual estableix que es requerirà l'aprovació per decret del Consell, prèvia la majoria absoluta de l'Ajuntamnet i l'informe de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

-o-o-o-o-o-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'administrador no es fa responsable dels continguts dels comentaris que s'escriguen en aquest blog pels usuaris.