dijous, 19 de gener del 2012

Sant Antoni del porquet

   El dia 17 de gener es celebra la festa de Sant Antoni Abat o també anomenat Antoni Abbàs. Als pobles valencians és conegut també com Sant Antoni del porquet o Sant Antoni dels ases.
   De les diverses informacions que hem aconseguit, hem volgut fer una breu semblança d'aquest sant i d'aquesta festa de tanta tradició a molts llocs del món.

   Sant Antoni Abat, el qual no hi ha que confondre amb el portugués Sant Antoni de Pàdua o de Lisboa, s'ens diu que va nàixer a Coma, a prop de Heraclea (Alt Egipte), l'any 251 d.C. i va morir l'any 356 d.C. Si aquestes dades són certes, Sant Antoni Abat va viure 105 anys, una cosa veritablement insòlita per a l'època a la qual va viure.
   Sembla que les seues relíquies foren traslladades a Saint-Antoine, a Viennois, al Delfinat (França), en el segle XI.
   Un dels seus biògrafs més importants fou Sant Atanasi, bisbe d'Alexandria.
   A Sant Antoni Abat se'l representa amb una creu en forma de T, junt a un porquet, o amb un llibre en una cova, o amb un gaiato d'on penja una campaneta. Sant Antoni Abat és considerat el protector dels animals, singularment dels animals que són utilitzats per a treballar al camp, encara que hui és considera protector de tota classe d'animals.
   La seua festa, com hem dit adés, es celebra tots els anys el 17 de gener i té lloc en diversos països cristians, tant catòlics com ortodoxos.
   Així, a la Plaça de Sant Pere, a la ciutat del Vaticà, el 17 de gener es celebra la festa en honor d'aquest sant. Moltes persones, sobretot ramaders, van eixe dia a la Plaça de Sant Pere, amb gallines, gossos, cavalls i ases, i l'Arciprest i Vicari General del Papa els dóna la benedicció. Després, a l'interior de la Basílica de Sant pere té lloc una missa, amb l'assitència dels ramaders i les seues famílies.
   A Espanya, també es celebra la festa en honor de Sant Antoni Abat en molts llocs. Per exemple, a Madrid, on ademés de la benedicció dels animals, els seus propietaris reben uns panets fets amb una recepta secreta la qual fa que es mantinguen tendres durant molt de temps.
   A la Comunitat Valenciana són més d'un centenar les localitats les quals celebren la festa de Sant Antoni del porquet, amb misses, processons i benedicció dels animals, sent molts pobles els que dediquen parròquies a aquest sant (Alcublas, Canals, Cullera, Fortaleny, Gilet, Rafelbunyol, etc.).
   En parlar de la festa de Sant Antoni del porquet no hem d'oblidar que també és una festa, com diuen alguns, "plena de foc renovador ", degut a les fogueres que es fan a molts pobles valencians.
   Hem de fer menció, en primer lloc, al referir-nos a les fogueres de Sant Antoni, al poble de Canals, situat a la comarca de La Costera. A aquest municipi, s'encén tots els anys una gran foguera, amb la qual s'inicien les festes patronals. Cal dir que, ja en l'any 1992, el "Libro Guiness de los Records" certifica que "la hoguera más grande del mundo, con 11 m. de diámetro, 17 m. de altura y 850.000 kg. de leña arde cada año en Canals (Valencia) el 16 de enero en honor de San Antonio Abad".
   Tampoc podem de deixar de fer menció de la "Santantonada" que es celebra al poble de Forcall, a la comarca de Els Ports, a prop de Morella, declarada Bé d'Interés Cultural (BIC) per la Generalitat Valenciana, festa que sembla que es remunta, al menys, a l'any 1388 i on també el foc té un protagonisme especial.
   Per últim, no podem deixar de referir-nos a Algar, al nostre poble. Respecte d'Algar cal dir que, si bé mai s'havia deixat de celebrar la festa de Sant Antoni del porquet, al menys en allò que pertoca a la benedicció dels animals, des de fa uns pocs anys, la festa está tenint més brillantor, ja que compta amb més actes, organitzats per l'Ajuntament amb la col.laboració de la Junta parroquial. Des de fa uns anys, com hem dit, ademés de la benedicció dels animals, regalant uns rollets de pa, i de la missa que té lloc a contiuació, per la nit s'encén una foguera a la Plaça Major on es torren embutits, els quals, a un preu mòdic, facilita l'Ajuntament a tots els que ho desitgen. La festa, si acompanya l'oratge, sol acabar amb ball, bé a la plaça, bé al casino que hi ha a la pròpia plaça.
   Actualment hem de dir que, en Algar, la festa es celebra, si el 17 de gener no cau dissabte, el dissabte següent.
-o-o-o-o-o-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'administrador no es fa responsable dels continguts dels comentaris que s'escriguen en aquest blog pels usuaris.